Page 17 - DiaCare
P. 17

‫‪17‬‬

                                                                                               ‫روش‌های ت ‌نسنجی‬

                                                                                                          ‫‪g g‬انداز‌هگیری وزن‬
      ‫وزنه روی سطح سفت و غیر مفروش قرار گرفت‪ .‬عقربه روی عدد صفر تنظیم شد‪ .‬فرد کفش‌ها را بیرون آورده و همچنین لباس‌های‬
      ‫سنگین رویی را درآورده‪ ،‬روی وزنه قرار گرفت‪ .‬فرد در مرکز ایستاد‪ .‬ایستادن ناصحیح در میزان دقیق وزن اشکال ایجاد م ‌یکرد‪ .‬وزن‬
      ‫هنگامی که عقربه روی یک عدد به تعادل رسید و ایستاد خوانده شد‪ .‬وزن خوانده شده در فرم ثبت گردید‪ .‬هر هفته یا هرگاه وزنه‬

                                                                     ‫حرکت داده شد‪ ،‬با یک وزن ‌هی استاندارد دستگاه کالیبره شد‪.‬‬
                                                                                                           ‫‪g g‬اندازه‌گیری قد‬

      ‫ابزاری که برای انداز‌هگیری قد ب ‌هکار رفت به‌طور عمودی روی یک سطح افقی سفت و بدون حرکت قرار گرفت‪ .‬ب ‌ه‌طوری‌که قاعده‌ی‬
      ‫آن روی سطح کف اتاق قرار گرفته شد‪ .‬کف اتاق باید سفت بوده (آجر‪ ،‬سیمان و‪ )...‬و یا با سایر مواد نرم نباید پوشیده می‌شد‪ .‬از فرد‬

                         ‫خواسته شد که کفش‌هایش را در آورده و علاوه بر آن لبا ‌سهای سنگین رویی (کت‪ ،‬ژاکت و‪ )...‬را نیز در آورد‪.‬‬
      ‫برای انداز‌هگیری قد‪ ،‬فرد باید راست م ‌یایستاد‪ .‬به‌طور ‌یکه پشت سر‪ ،‬شان ‌هها‪ ،‬باسن‪ ،‬ساق پا و پاشنه‌ها با سطح عمودی اندازه‌گیری‬

                                                               ‫قد مماس باشد‪ .‬پاشن ‌هها نیز باید تا حدودی به هم نزدیک م ‌یشدند‪.‬‬
      ‫از فرد خواسته شد که راست به جلو نگاه کند به‌طوری‌که سوراخ خارجی گوش در امتداد لبه تحتانی حفره‌ی چشم قرار گیرد‪ .‬صفحه‌ی‬
      ‫افقی روی ابزار انداز‌هگیری قد را به آرامی حرکت داده و آن را پایین آورده تا روی سر فرد قرار گیرد به‌طور ‌یکه موها فشرده گردند‪.‬‬
      ‫انداز‌هگیری قد خانم‌ها بدون پوشش سر (چادر‪ ،‬مقنعه و روسری) بود‪( .‬انداز‌هگیری توسط معاین ‌هکننده‌ی خانم انجام شد)‪ .‬قد بر‬

                                                                                                    ‫حسب سانت ‌یمتر ثبت شد‪.‬‬

                                                                                                      ‫‪g g‬انداز‌هگیری دور کمر‬
      ‫از فرد خواسته شد راست بایستاد و به روبه‌رو نگاه کند‪ .‬متر نواری در باریک‌ترین نقطه‌ی کمر‪ ،‬در ناحیه‌ی ناف‪ ،‬بسته شد‪ .‬از فرد‬
      ‫خواسته شد به‌صورت عادی و آرام تنفس کند و نفس را در سینه حبس نکند‪ .‬متر هم در سمت جلو و هم در عقب به‌صورت کامل ًا‬
      ‫افقی بسته شد‪ .‬بدین منظور از آینه برای اطمینان از درست قرار گرفتن متر استفاده شد‪ .‬متر طوری بسته شد که پوست و باف ‌تها‬

                                                        ‫را فشرده نسازد‪ .‬عدد مربوطه به سانت ‌یمتر ثبت گردید (پس از گرد کردن)‪.‬‬
                                                                                                     ‫‪g g‬اندازه‌گیری دور باسن‬

      ‫از فرد خواسته شد مستقیم بایستاد و به روبه‌رو نگاه کند‪ .‬وزن باید به‌طور مساوی روی دو پا تقسیم شده باشد‪ .‬متر نواری دور‬
      ‫عریض‌ترین نقطه باسن‪ ،‬برجسته‌ترین نقطه‌ی عضله‌ی گلوتئوس‪ ،‬بسته شد‪ .‬متر هم در جلو و هم در قسمت عقب به‌صورت کامل ًا افقی‬
      ‫بسته شد‪ .‬بدین منظور باید از آینه برای اطمینان از درست قرار گرفتن متر استفاده شد‪ .‬متر طوری بسته شد که پوست و بافت‌ها را‬

                                                          ‫فشرده نسازد‪ .‬عدد مربوطه به سانت ‌یمتر ثبت گردید (پس از گرد کردن)‪.‬‬

                                                                            ‫نکات جهت اندازه‌گیر ‌یهای ت ‌نسنجی‬
                                  ‫‪1 .1‬یك متر ویژ‌هی آنتروپومتری استفاده شد (این مترها باریك و از جنس پارچه یا استیل هستند)‪.‬‬

                                                                          ‫‪2 .2‬فرد در تمام مدت بدون انقباض اضافی ایستاده بود‪.‬‬
                                                                               ‫‪3 .3‬اندازه‌گیری‌ها از دست و پای راست انجام شد‪.‬‬

      ‫‪4 .4‬متر را دور محل مربوطه قرار داده و تا حدی كشیده كه به محل مورد نظر بچسبد ولی این كشش به حدی نبود كه محیط اندام‬
                                                                                                ‫را تنگ و كمتر نشان دهد‪.‬‬

      ‫‪5 .5‬واحد بیان محیط اندام سانت ‌یمتر با دقت نیم سانتی‌متر بود‪ .‬ب ‌هعنوان مثال اگر محیط اندامی بین ‪ 21‬و ‪ 21/5‬سانتي‌متر بود به‬
                                                                                 ‫هر كدام كه نزدیك‌تر بود‪ ،‬آن عدد ثبت شد‪.‬‬

      ‫‪6 .6‬هر محل حداقل دو بار انداز‌هگیری شد و میانگین آن‌ها ب ‌هعنوان محیط اندام ثبت گردید‪ .‬اگر اختلاف مقادیر این دو بار بیش از‬
      ‫‪ 10‬درصد بود‪ ،‬یك بار دیگر محل مربوطه انداز‌هگیری شد و میانگین اندازه‌ی دفعه‌ی سوم با اندازه‌ای كه به آن نزدیك‌تر بود به‬

                                                                                                              ‫ثبت رسید‪.‬‬
           ‫‪7 .7‬برای انداز‌هگیری چند ناحیه‪ ،‬ابتدا یك بار هر ناحیه انداز‌هگیری شد و سپس بار دوم به‌ترتیب انداز‌هگیری نواحی تكرار شد‪.‬‬
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22